På en hemlig plats i Lund finns den konst som universitetet äger som inte pryder väggarna i någon av universitets byggnader. Men snart ska den flyttas och bli mer tillgänglig. Foto: Tove Hansson

Följ med in till Lunds hemliga konstskatt

Publicerad

Nu finns den magasinerad på en hemlig plats i Lund – universitetets stora konstsamling. Här finns tavlor och andra konstverk från 1600-talet och framåt, till ett totalt värde av många miljoner kronor. Men nu ska samlingen göras tillgänglig för studenter, forskare, skolklasser och andra som vill se konsten.

– Den här är fin, det är synd att den hänger här där ingen kan se den, säger Annie Lindberg och vänder på en tavla och hänger tillbaka den på det galler där den trängs bland många andra.

Porträtt, landskap, rektorer och gamla kungar hänger huller om buller i en lagerlokal någonstans i Lund. Hon är tillfördnad chef över Skissernas museum och över Lunds universitets konstsamling.

Förvaras på hemlig plats

Många av universitetets ungefär 3 000 konstverk pryder universitets byggnader, men det som inte får plats där förvaras här. Exakt var den finns i dag är hemligt.

Men det ska ändras. Konsten ska göras tillgänglig och flyttas till en ny lokal. Mycket kring projektet är fortfarande oklart och flyttdatumet ligger några år framåt – men sedan är förhoppningen att studenter, forskare och klasser från Lunds skolor ska kunna komma på besök och uppleva samlingen.

Annie Lindberg, tf chef för Skissernas museum och över Lunds universitets konstsamling. Foto: Tove Hansson

Stort kulturellt värde

Verken, främst tavlor men också en del skulpturer, ska också dokumenteras och digitaliseras.

En hel del har donerats av samlare och konstnärer men universitetet har också haft egna ritmästare som bland annat står bakom många av de porträtt av högt uppsatta personer – nästan enbart män – ur lärosätets 350-åriga historia.

Annie Lindberg menar att finns ett stort kulturellt värde i samlingen och ser fram emot att den görs mer tillgänglig.

– Det här är universitetets visuella minne. Den vittnar om styrning, maktrelationer, estetiska värderingar genom tiderna och på universitet, säger hon.

Titta in i till samlingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.