Riksrätten dömde nyligen Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg till 60 dagars fängelse. I dag ska folketinget rösta om hennes lämplighet som ledamot. Arkivbil Foto: Vidar Ruud / TT

Folketinget väntas kasta ut Støjberg

Publicerad

Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg dömdes nyligen av riksrätten till 60 dagars fängelse.

I dag strax efter lunch väntas folketinget kasta ut henne ur parlamentet – en majoritet anser att Støjberg är olämplig att fortsätta som ledamot.

Alla partier förutom Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige har redan på förhand uppgett att man anser att Inger Støjberg är olämplig att sitta kvar som folketingsledamot.

Detta eftersom riksrätten förra veckan dömde Støjberg till 60 dagars fängelse för att under sin tid som migrationsminister i Venstreregeringen ha gett en lagvidrig instruktion om att skilja asylsökande par åt i de fall då den ena parten är minderårig (under 18 år).

Politisk vilde

Støjberg var tidigare vice ordförande i Venstre, men lämnade partiet i februari i år när hennes partikamrater ställde bakom sig ett riksrättsåtal mot henne. Sedan dess har hon varit politisk vilde i folketinget.

Venstre aviserade förra veckan att man anser att Støjberg är olämplig att fortsätta som folketingsledamot. Samma linje har partiets tidigare statsminister Lars Løkke Rasmussen, som lämnade Venstre i januari 2021 och blev politisk vilde.

Inger Støjberg har ännu inte sagt något om sin politiska framtid. Framträdande politiker inom Dansk Folkeparti vill att hon tar över som partiledare i det invandringskritiska partiet efter avgående Kristian Thulesen Dahl – trots att Støjberg ännu inte är medlem i partiet.

Gäller mandatperioden ut

Dansk Folkeparti ska välja sin nya partiledare på ett extrainsatt årsmöte den 23 januari, men kandidater måste anmäla sitt intresse senast den 7 januari.

Olämpligheten som ledamot gäller mandatperioden ut. Ett folketingsval i Danmark ska hållas senast fyra år efter det föregående valet, men sittande statsminister kan utlysa val när som helst innan dessa fyra år har passerats. Nästa folketingsval måste hållas senast den 4 juni 2023.

Det här har hänt

Inger Støjberg blev folketingsledamot för Venstre 2001 och har haft flera ministerposter under de mandatperioder som partiet har varit i regeringsställning.

Åren 2009–2011 var hon arbetsmarknadsminister och hade under det första året även ansvar för jämställdhetsfrågor.

Støjberg var migrationsminister 2015–2019 och var under åren 2015–2016 även bostadsminister.

Hon har haft flera toppositioner inom Venstre, men efter ett drygt år som partiets vice ordförande avgick hon från posten den 29 december 2020. Detta efter det att partiledaren Jakob Ellemann-Jensen tappat förtroendet för henne.

I början av februari röstade folketinget ja till att resa riksrättsåtal mot Støjberg för den lagvidriga instruktionen i februari 2016 om att att skilja asylsökande par åt, där den ena parten var minderårig (under 18 år).

Även hennes parti Venstre röstade ja till riksrätt och någon dag senare meddelade Støjberg att hon lämnar partiet för att bli politisk vilde i parlamentet.

Riksrättens dom kom den 13 december och Støjberg dömdes till 60 dagars fängelse.

En majoritet av ledamöterna i folketinget anser att hon är olämplig att fortsätta som ledamot i det danska parlamentet på grund av domen. Omröstning om saken sker den 21 december.

Källor: Ritzau och Danmarks Radio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.