Foto: Johan Nilsson/TT

Folktandvården får 100 miljoner i lån av Region Skåne

Publicerad

Folktandvården Skåne har fått ställa om sin verksamhet under coronakrisen och erbjuder nu bara akut tandvård och tandvård till de som främst behöver det. Det innebär minskade intäkter och svårigheter för folktandvården att betala ut sina löner.

Bakgrunden är att Folktandvården Skåne har ett avtal med regionen om skyddsmaterial som nu måste gå till sjukvårdens verksamhet i första hand.

– Situationen är stabil. I grunden har vi en god ekonomi. Men eftersom vi har ställt om vår verksamhet under pandemin har vi nu fått en tillfällig kredit av Region Skåne för att klara den akuta situationen. Kreditramen är på 100 miljoner kronor, säger Marika Qvist, vd på Folktandvården Skåne. 

Coronavirus i Skåne

Kommer de här pengarna att räcka för att kunna betala ut de anställdas löner?

– Vår bedömning är att det här stärker oss igenom den tillfälliga nedgången som vi tror varar fram till hösten. Det är en proaktiv åtgärd som bidrar till att vi tar höjd för kommande betalningar för till exempel leverantörsfakturor och löner, säger Marika Qvist.

Har infört korttidsarbete

För att mildra de ekonomiska effekterna av pandemin har Folktandvården Skåne tillfälligt infört korttidsarbete för samtliga av sina 1500 medarbetare.

– Jag ser med stor tillförsikt på framtiden. I grunden har vi en stark ekonomi med hög efterfrågan på våra tjänster. Vi har en stabil ägare som också har en god ekonomi och som är redo att hjälpa oss, säger Marika Qvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet