Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Therese Hansson är en av föräldrarna som protesterar mot att Bjärsjölagårds förskola kan komma att läggas ned. Foto: Edina Hrustic

Föräldrar protesterar mot nedläggning av förskola

Publicerad

Bjärsjölagårds förskola i Sjöbo kommun kan komma att läggas ned eftersom kommunen måste spara pengar. Över 130 personer i bygden protesterar med en namninsamling och menar att en nedläggning skulle slå hårt mot byn.

– Försvinner förskolan blir här färre barn och fler kommer säkert välja att flytta, säger föräldern Therese Hansson som idag har två av sina barn på förskolan.

På Bjärsjölagårds förskola går idag 21 barn och den är en av tre förskolor som tillhör Piratenområdet i norra Sjöbo kommun. På grund av att färre barn är inskrivna, dras kommunen med ett budgetunderskott på 800 000 kronor och utreder nu om man bara ska ha kvar två av förskolorna.

– Det vi utreder är om vi har råd med tre förskolor eller två. Det är minst antal barn på Bjärsjölagård och det är därifrån oron har kommit, säger Pia Jönsson, rektor för Piratenområdet.

Hot mot landsbygden

Det är alltså inte helt klart att det är Bjärsjölagårds förskola som kommer att läggas ned, men om det sker kan barnen komma att placeras i Vollsjö som ligger en mil från Bjärsjölagård.

– Landsbygden försvinner ju lite grann, för nu vill man plötsligt att vi ska bo i centrum, vi som har barn i alla fall, säger Therese Hansson.

Protesterar med namninsamling

Therese Hansson och hennes sambo arbetar i Malmö och Lund och flyttade hit för att det finns en förskola i byn. Flyttas barnen får de ännu längre restid och den nya förskolan ligger dessutom åt fel håll.

Beslut tas i november men föräldrar har redan startat en namninsamling för att protestera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer