Sven körde bilen i tjuvjakten på Österlen: ”Jag var rätt person på rätt plats”

Uppdaterad
Publicerad

Sven Ahrenhold satt bakom ratten i den uppmärksammade jakten på guldtjuvarna på Österlen. I hög hastighet förföljde han deras bil tills polisen tog över och till slut fick stopp på den.

Sven satt i sin bil när han såg två personer springa förbi längre fram. Strax efter sprang en äldre man efter dem och Sven misstänkte att nåt inte stod rätt till och frågade om han ville ha hjälp att jaga efter de två andra.

– Jag såg en kille komma springandes, och han sprang inte som att han var sen till bussen. Han sprang bort från nånting. Och sen kom den stackars rånade mannen, säger Sven Ahrenhold.

Jakt i hög fart

I flera mil följer de efter tjuvarna, som trycker ordentligt på gasen genom de små samhällena i sydöstra Skåne. I telefonen har tjuvjagarna hela tiden kontakt med polisen.

– I nån by flyger de förbi en 40-skylt och över ett gupp. Vi tog det betydligt lugnare. Polisen var tydlig med att vi inte skulle bryta mot hastighetsbegränsningarna när vi följde efter.

Sven har ingen tidigare erfarenhet av biljakter, men säger att han jobbat inom säkerhetsbranschen och gripit flera personer.

– Jag var rätt person på rätt plats. Det kändes bra.

Se klippet från biljakten här:

Polisen tog över

Efter ett tag var polisen på plats och övertog jakten och kunde sedan gripa de misstänkta tjuvarna, som i onsdags ställdes inför rätta i Ystads tingsrätt. De nekar till anklagelsen om stöld.

De två tjuvjagarna är inte misstänkta för något brott i samband med jakten. Enligt kommunpolis Lars-Göran Björnqvist är det tillåtet att jaga efter tjuvar, men inte att själv bryta mot lagen under jakten.

– Det är en bedömning från fall till fall. Men som privatperson tar man på sig ansvaret att agera på ett försvarligt sett i sammanhanget, säger kommunpolis Lars-Göran Björnqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.