Emma och Teresa är engagerade i frivilligorganisationen Voof som räddar hundar undan hot i våldsamma hem. Foto: Bernard Mikulic/SVT

De räddar husdjur ur våldsutsatta hem

Uppdaterad
Publicerad

Tanken på att överge husdjur hindrar många från att lämna våldsutsatta hem, men via en lokalorganisation i Malmö kan djuren erbjudas en plats på ett jourhem.

– För att man ska våga ta steget och fly är det viktigt att veta att ens kära djur också har möjlighet att fly våldet, säger Emma.

Det är ofta på natten som larmsamtalen kommer. Då rycker Emma, Teresa och de andra engagerade i frivilligorganisationen Voov ut för att hämta upp husdjur som behöver ett jourhem.

Ägarna kommer från våldsutsatta hem och behöver själva fly till skyddade boenden, men där är det ofta svårt att få med sig husdjuret.

Husdjur som hotmetod

De som flyr lever under hot och inte sällan används hot mot husdjuren som en metod för att få de utsatta personerna att stanna kvar.

– Skulle inte vi finnas så finns det många som väljer att stanna i relationen, och det kan få förödande konsekvenser. Vi har varit med om situationer där människor och ibland även djuren bragts om livet, säger Emma.

Organisationen har funnits sedan 2014, men det är många som inte känner till dem. De berättar att de genom kontakt med myndigheter på olika sätt arbetar för att djuren inte ska kunna spåras till ägarna.

En säkerhet som är central för att verksamheten ska fungera. Husdjuren skickas till ett tillfälligt jourhem med strikta krav.

”När man är ensam är djuren ens allt”

Trots att arbetet ofta är tungt och innebär kontakt med hem och familjer där våld är vardag, så finns det många ljusa stunder. Både för Teresa och hennes vänninor, men även för de familjer som tvingas ge bort sina husdjur.

– När man är ensam och inte har någon i världen så är djuren ens allt. När vi har lämnat tillbaka djur till barnfamiljer, så har barnen kommit fram och sagt att vi är deras största hjältar, säger Teresa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer