Yngve Lundquist är med i föreningen ”Rädda Skurups stränder” och vill få igång ett samarbete med kommunen Foto: SVT

Föreningen vill rusta mot stranderosion i Skurup

Uppdaterad
Publicerad

Medan Ystads kommun har arbetat i mer än 30 år med åtgärder mot kusterosion så har grannkommunen Skurup ännu inte tagit fram någon handlingsplan för sin kust. Boende i Abbekås kritiserar nu de styrande.

Sent på kvällen den fjärde januari förra året steg plötsligt havet. På bara några timmar förändrades kustlinjen.

– Det gick väldigt snabbt, och det var mörkt ute. Först morgonen efter såg vi förödelsen. Den övre strandbrinken kortades med fem-sex meter, säger Yngve Lundquist, som har en fastighet vid stranden i Abbekås.

Finns ingen handlingsplan

Ystad är bland de kommuner som ligger längst fram i arbetet mot erosionen. Motsatsen gäller för Skurup. Här har arbetet påbörjats sent, och någon handlingsplan finns ännu inte.

– En förklaring kan vara den kommunala organisationen. Tidigare låg den miljöstrategiska enheten under serviceförvaltningen, och var kanske lite styvmoderligt behandlad, men nu är den en egen enhet som har fått mer pengar, säger Magnus Alm (S), kommunstyrelsens ordförande i Skurups kommun.

– Förra mandatperioden tog vi fram en risk- och sårbarhetsanalys, som sedan skulle ligga till grund för eventuella handlingsplaner. Nu har vi ett arbete igång med det, säger han vidare.

”Rädda Skurups stränder”

Yngve Lundquist och några andra boende i Abbekås bildade föreningen ”Rädda Skurups stränder” för tre år sedan för att samla kunskap och trycka på för en förändring. Han tycker det går för långsamt.

– Vi skickade en hemställan till kommunen 2016. Vi ville få igång ett samarbete med kommunen, kanske en samrådsgrupp. Men vi har inte ens fått en bekräftelse på att de har mottagit den, säger han. 

– Om det finns brister i vårt svar till dem tar vi det givetvis till oss. Vi får se till att bli bättre i återkopplingen. De kommer att bjudas in i arbetet med handlingsplanen, säger Magnus Alm.

Stranderosion

Oftast sker stranderosion i högvatten i kombination med höga vågor, till exempel vid stormar.

I takt med en stigande havsnivå förväntas stranderosionen bli värre, särskilt i södra delen av landet där någon landhöjning inte pågår.

Erosionskänsliga områden kan man skydda med exempel betong eller stenblock.

Källa: Sveriges geologiska undersökning (SGU)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.