Tv-kocken Tareq Taylor är en av många skånska företagare som ska betala tillbaka stödpengar, eftersom de överskattat behovet av permitteringar.

Skånska restauranger krävs på miljoner – färre permitteringar än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Många företag trodde de skulle behöva permittera mer personal under coronapandemin, än vad som blev fallet. Nu måste de betala tillbaka felaktigt utbetalt permitteringsstöd. I hela Skåne ska drygt 535 miljoner återbetalas.

Tv-kocken Tareq Taylor och hans restaurang i Malmö ska betala tillbaka hälften av den halva miljon som betalats ut i stöd. 

– Gästerna valde att trots pandemin komma till oss och vi är lyckligt lottade som har kunnat gå ner i permitteringsgrad, skriver han i ett mejl till SVT.

Räddning under pandemin

Korttidsstödet – även kallat permitteringsstödet – var under coronapandemin räddningen för många företag, inte minst i hotell- och restaurangbranschen. Arbetsgivare kunde permittera personal på mellan 20 och 80 procent av arbetstiden, samtidigt som staten täckte 75 procent av kostnaden.  

Kortidsstödet infördes våren 2020 då oron var stor bland företagarna, säger Daniel Schale, pressansvarig på Tillväxtverket. 

– Vissa trodde de skulle behöva göra stora permitteringar, som senare inte visade sig behövas. Eftersom stödet betalades ut i förskott, ska nu de som fått för mycket pengar betala tillbaka. 

Enligt Daniel Schale beror majoriteten av återkraven på att företagarna överskattat sitt permitteringsbehov. Det kan även finnas andra skäl till återbetalningskraven, som att företaget inte gjort regelbundna avstämningar. I några fall rör det sig om arbetsgivare, som vid första anblick ansågs stödberättigade men senare inte visade sig vara det. 

Krävs på kvarts miljon

Bara inom hotell- och restaurangbranschen beviljades 485 miljoner kronor i permitteringsstöd till skånska företag. Nu ska 54 miljoner av dessa betalas tillbaka. 

Hur påverkar det er verksamhet att ni måste återbetala närmare 250 000 kronor? 

– Det påverkar inte verksamheten alls. Vi har haft med det i beräkningarna hela tiden, skriver Tareq Taylor. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer