Mats MArklund är vd för SWATAB och stolt över sin produkt. Foto: TT/Privat

Företagaren: ”En fantastisk produkt”

Uppdaterad
Publicerad

Att tvätta utan tvättmedel har blivit kritiserat av forskare i Lund. Skaparna av tvättmetoden hävdar dock att produkten är väl underbyggd av tester.
– Vi är jättestolta över vår produkt, säger Mats Marklund vd på Swatab, företaget som tagit fram metoden.

Företaget har ett 30-tal utrustningar utplacerade runt om i södra Sverige. Bland annat MKB i Malmö har testat det avjoniserade vattnet.

Metoden har fått kritik, bland annat för att det inte ska vara vetenskapligt testat. Men enligt Mats Marklund har det visst gjorts tester som försäkrar att produkten fungerar.

– Testerna är ackrediterade och utformade av tvättmedelsindustrin, säger Mats Marklund.

Han menar att den stora skillnaden är att vanligt vatten inte löser fett, men att det avjoniserade vattnet gör det. Den främsta anledningen som han lyfter fram är dock att privatpersoner kan vara miljömedvetna i vardagen.

– Det är 2019 och vi måste hitta nya, hållbara och miljömässigt bättre sätt att tvätta utan kemikalier, och det har vi gjort, säger Mats Marklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.