Skotthål efter dådet i juni som lämnade tre personer döda och tre skadade. Ett gäng sköt automateld på Drottninggatan i centrala Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Författaren: Sprid ut riskgrupperna för att lösa gängbrottsligheten

Uppdaterad
Publicerad

Det finns heliga kor, intressen och föreställningar, som ligger i vägen för att komma åt gängbrottsligheten i Malmö. Det menar Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet och författare till boken ”Den inkluderande staden”.

På måndagen, innan Malmös senaste dödsskjutning, publicerade han en debattartikel där han jämförde Malmö med München. Där är brottsligheten på den lägsta nivån sedan 1988. Antal offer för dödligt våld (per invånare) var hälften år 2017 jämfört med Polisregion syd, där Malmö ingår.

– Sverige har haft problem i många år. Det beror ofta på att det finns föreställningar eller intressen som blockerar, säger Stefan Fölster.

Våldet i Malmö
Stefan Fölster befinner sig just nu på en resa i Norge. Här fotograferad på bergskammen Besseggen i östra Jotunheimen. Foto: Privat

Mest avgörande: ”Att sprida ut riskgrupper”

Det tydligaste exemplet där intressen motarbetar effektiv politik är enligt honom bostadspolitiken.

– De flesta kommuner släpper inte tillräckligt med mark. Deras intresse är att de vill ta mycket betalt för marken. Det handlar också om var det byggs. Det finns en ”not in my back yard”-opinion.

I München ska de sociala boendena vara utspridda. Ibland handlar det om en enstaka lägenhet i ett i övrigt socialt och ekonomiskt välmående område.

– När det kommer en nyanländ småbarnsfamilj så anstränger man sig i München för att inte sätta den i ett område där det finns många andra familjer vars barn riskerar att hamna i gängbrottslighet.

Han menar att det mest avgörande är att sprida ut riskgrupperna.

– Kommunerna måste köpa eller bygga så kallade sociala lägenheter, även om de stöter på motstånd.

Välkända polismetoder ”kommer inte till användning”

Malmö och München har båda sjunkande brottsstatistik, men polisen i den tyska staden har enligt Fölster lyckats minska brottsligheten mycket mer.

– Metoderna är relativt välkända, men har inte kommit till någon riktig användning i Sverige.

Det handlar enligt honom om prognosmodeller för att se var brotten ska äga rum, större polisnärvaro på gatorna, att avlasta poliser från pappersarbete och IT-system som fungerar.

– De har lite mer resurser än svenska polisen till att börja med. När de väl har fått ner brottsligheten så har de mycket mer resurser per brott.

Fakta:

Boken ”Den inkluderande staden” är finansierad av Hyresgästföreningen, Byggvesta och Riksbyggen. Den handlar om de konsekvenser som kan uppstå om man inte satsar på områden som har socioekonomiska utmaningar.

Tankesmedjan Reforminstitutet finansieras av Svenskt näringsliv och Näringslivets fond.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet