Giftet i melonerna är förbjudet inom EU, berättar Annelie Widenfalk på livsmedelsverket. Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Kan ge akuta symptom”

Uppdaterad
Publicerad

Giftiga honungsmeloner har sålts i ICA-butiker. Det räcker med 100 gram för att ett barn ska få andningssvårigheter.

Vid kontroller i Nederländerna upptäcktes höga halter av det förbjudna bekämpningsmedlet karbofuran i melonerna. Den uppmätta halten i melonerna är så hög att barn riskerar att skadas – 30 gånger över den akuta referensdosen. Det innebär att det räcker för ett barn att äta cirka 100 gram för att riskera att få symptom.

– De akuta symptom man kan få är till exempel illamående, ryckningar i musklerna och andningssvårigheter, säger Annelie Widenfalk på Livsmedelsverket.

Enligt Anneli Widenfalk är speciellt barn i farozonen vid exponering för karbofuran.

Förbjudet i livsmedel

Karbofuran används som insektsmedel men är totalförbjudet för användning på livsmedel inom EU. Enligt Annelie Widenfalk påverkar karbofuran nervsystemet och kan leda till en överstimulering av nervsignaler i hjärnan och musklerna.

De kontaminerade melonerna importerades i slutet av juli av grossisten Internova Frukt och Grönt AB i Helsingborg. Totalt tog företaget in 70 lådor honungsmeloner, motsvarande 700 kilo, från grossisten van der Staaij i Nederländerna som sedan sålts vidare till ICA.

ICA:s centrallager i Kalhäll distribuerar livsmedel till butiker i mellansverige och allt tyder på att melonerna har levererats.

-  Melonerna har sannolikt gått till butik och sannolikt till konsument också, säger Maria Hillborg, pressekreterare på ICA.

På ICA säger man att man normalt inte köper frukt från grossisten i Helsingborg, men att det gjordes då.

– Vi behövde komplettera och köpte därför 720 kilo honungsmelon av den här grossisten, säger Maria Hillborg.

Ursprunget för melonerna var exportören Agrotul Green S.L. i Spanien. Efter stickprovskontroller i Holland i förra veckan gick ett livsmedelslarm ut från Holländska myndigheter till de drabbade länderna – Sverige, Österrike, Tyskland, Litauen, och Storbritannien.

Barn kan förgiftas

Myndigheterna i Nederländerna larmade speciellt för att barn är i farozonen att förgiftas av melonerna.

I torsdags kväll meddelade Helsingborgs kommun att man tvingat Internova Frukt och Grönt AB att återkalla 60 lådor av honungsmelonerna som levererats till Ica Frukt & Grönt i Kallhäll, som i sin tur distribuerar vidare till Ica:s butiker runt om i landet, samt 10 lådor från en torghandlare i Helsingborg.

Anneli Widenfalk är mycket kritisk till att karbofuran över huvud taget upptäckts i livsmedel.

– Den här substansen är inte godkänd. Den ska inte användas inom EU, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer