Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patric Åberg (M), ordförande i Skånes kommuner, menar att ett utträde från Fritt sök skulle få förödande konsekvenser. Foto: SVT/TT

Gymnasievalet i Skåne: ”Förödande konsekvenser för alla ungdomar”

Uppdaterad
Publicerad

Om Lund väljer att begära utträde från Fritt sök skulle det innebära minskade valmöjligheter för skånska ungdomar och stora kostnader för kommunerna. Det säger Patric Åberg (M), ordförande i Skånes Kommuner.

Fritt sök-avtalet har i 10 år gjort det möjligt för elever från Skåne och västra Blekinge att söka vilket gymnasium som helst i området. I nästa vecka röstar Lunds kommun om huruvida man ska stanna i avtalet eller träda ur och omförhandla. Patric Åberg (M) är ordförande i Skånes Kommuner (tidigare kommunförbundet Skåne), som administrerar Fritt sök.

– Det är i grunden ett bra avtal för rörligheten för våra ungdomar att läsa var man vill, och skulle det nu visa sig att en av våra medlemmar lämnar, så får det förödande förödande konsekvenser för alla ungdomar i Skåne, säger Patric Åberg (M).

Stora kostnader och minskade valmöjligheter

Enligt honom lämnar man även den samverkan vari Skånes Kommuner administrerar gymnasievalet, om man lämnar Fritt sök.

– Det kommer innebära stora kostnader. Vi kommer få elever som inte kan välja den skola de hade velat och det kommer att bli väldigt många avtal runt om, så det kommer bli svårt att se hur en helhet kan se ut, säger han.

Patric Åberg understryker dock att avtalet inte är perfekt. Skånes Kommuner har nyligen slutfört en utredning om hur transparensen kan ökas och hur kostnaderna kan fördelas på ett bättre sätt, denna kommer presenteras den 11 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer