Forskaren Peter Gladoic Håkansson menar att klyftorna mellan land och stad ökar. Foto: TT/Martin Magntorn

Forskare: ”Klyftorna mellan stad och land ökar”

Publicerad

Ungdomarna i LRF Kickers känner att de ofta får stå till svars för livet på bondgård. Att de nu organiserar sig för att stötta varandra är naturligt, enligt forskaren Peter Gladoic Håkansson.

– Människor har alltid gått samman. Förr var det fackföreningar och mer materialla saker. I dag handlar det mer om identitet och individualism, säger han.

Under de senaste åren har antalet lantbrukare blivit allt färre och enligt forskare är det en trend som kommer att fortsätta.

– Det som händer och har hänt under många år är att lantbruket har svårt att överleva i Sverige, det är svårt att leva på en lön som lantbrukare. Det är nog en utveckling vi kommer att se framöver också, att det blir färre och färre lantburk, säger Peter Gladoic Håkansson, docent i ekonomisk historia vid Malmö universitet.

Ser man stora klyftor mellan stad och land i Skåne?

Det gör man definitivt. Det som har hänt under de senaste 30 åren är en polarisering mot västra Skåne, den östra sidan har halkat efter och det är en ganska tydlig klyfta längs den gamla länsgränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.