Johan Revstedt är professor i strömningsmekanik vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet/Johan Nilsson/TT

Forskare ska undersöka munskyddets funktion

Uppdaterad
Publicerad
Vad händer egentligen med de partiklar som strömmar ut när vi hostar? Och hur rör sig partiklarna när man använder munskydd? Det ska undersökas i ett nytt forskningsprojekt.

Idéen om att starta projektet föddes vid Lunds universitet.

– Jag fick ett samtal från Finland som bedrev denna typ av forskning och tänkte att jag ville göra samma sak i Sverige, säger Johan Revstedt, professor i strömningsmekanik vid Lunds universitet.

Ett nätverk startades och projektet leds nu från Luleå universitet. Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och Chalmers tekniska högskola har också hoppat på tåget.

– Syftet är att undersöka hur partiklar rör sig när man hostar och andas. Och då också titta på vilken effekt munskydd har i detta avseende. Vi  har en pandemi och därför är projektet viktigt just nu, säger Johan Revstedt.

Simulering och experiment

Forskningsprojektet ska pågå till hösten 2021 och har beviljats 1,8 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

– Vi tittar inte på den medicinska aspekten utan den mekaniska. Och vi kommer att undersöka salivpartiklar genom datorsimulering, men även genom praktiska experiment, säger Johan Revstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet