Foto: TT

Forskare ska utvärdera Trelleborgs omstridda socialrobot

Uppdaterad
Publicerad

En del uppgifter som tidigare skötts av socialsekreterare sköts nu av datorprogram i bland annat Trelleborg. Nu ska forskare på Lunds universitet utvärdera den omdiskuterade ”robotens” arbete och dess effekter.

SVT Nyheter har tidigare berättat om hur Trelleborg var först med att införa ett automatiserat datorprogram som beslutar om försörjningsstöd. Uppgifter som tidigare skötts manuellt av handläggare.

Vad roboten gör är att automatiskt granska digitala ansökningar om försörjningsstöd, genom att kolla databaser på Arbetsförmedlingen och Skatteverket.

Omdiskuterad teknik

Beslutet att använda datorprogram blev en vattendelare. Metoden kritiserades i Kungsbacka för att bortse från det mänskliga mötets aspekter och för att resurser flyttades från socionomutbildade socialsekreterare till handläggare på Arbetsmarknadsförvaltningen. I just Kungsbacka avgick 12 av 16 socialsekreterare i protest mot införandet av en sådan modell. Samtidigt har den visat resultat genom att fler gick till jobb från att vara bidragstagare.

I en studie från Göteborgs universitet som presenterades i höstas påpekades att digitaliseringen mycket riktigt effektiviserat socialtjänsten men påpekade samtidigt bristen på transparens då ett automatiserat förlopp kan vara svårförståeligt för den sökande.

Ska utvärderas

Nu ska alltså det automatiserade beslutsstödet utvärderas av forskare i socialt arbete på Lunds universitet. Forskarna ska titta på vad som händer när ny teknik tar över vissa arbetsuppgifter.

Bland annat ska man undersöka huruvida socialsekreterarna blir färre eller om de får andra arbetsuppgifter, vad som händer med yrkesidentiteten samt om robotiseringen leder till ekonomisk vinst. Och hur upphandlas artificiell intelligens egentligen?

– Trelleborgsmodellen och automatiserat beslutsstöd utmanar socialtjänstens traditionella arbete med försörjningsstöd och väcker många frågor som hotar centrala värden i det sociala arbetet, till exempel vikten av det personliga mötet, säger Lupita Svensson som leder forskningsprojektet på Lunds universitet.

Lupita Svensson menar att det är naturliga reaktioner och därför är studien extra viktig.

– Här kan forskning i samarbete med fältet bidra med neutral kunskap och därmed öka möjligheterna att vara med och skapa en framtida högkvalitativ välfärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.