Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Persson är forskare vid Lunds universitet och efterfrågar allmänhetens hjälp. Foto: Firas Razak/Svt

Forskare söker allmänhetens hjälp med att hitta humledrottningar

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare vårar och varmare klimat ställer till det för humlorna. Nu ber forskare i Lund om allmänhetens hjälp med att rapportera när de ser humledrottningar.

Humledrottningen är den enda som övervintrar och är lätt att känna igen eftersom hon oftast är mycket större än vanliga humlor.

– Nu på våren är alla humlor vi ser drottningar för hon vaknar tidigt på våren och ska bygga upp sin koloni, på sommaren är det lite svårare att se skillnad för då kan det finnas arbetarhumlor som är lika stora. Men nu på våren är det storleken som är skillnaden, säger Anna Persson, forskare vid Lunds universitet.

Varmare klimat

Forskarna vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet behöver hjälp med att hitta vårens första humledrottningar. Detta för att de ska kunna kartlägga hur humlorna påverkas av varmare klimat och tidiga vårar.

– Vi vill försöka förstå hur klimatförändringen påverkar humlorna och specifikt för humledrottningarna. Att en forskare ska leta efter drottningar går inte, vi behöver allmänhetens hjälp, säger Anna Persson.

Allmänheten kan rapportera in när man ser en humledrottning och var man såg henne. På så sätt kan man hjälpa forskaren att förstå vilka miljöer humledrottningar trivs i.

Finns det några humlor ute nu?

– Inte just nu. Jag tror det dröjer en vecka innan den första humlan kryper ut. Beror på hur varmt det blir de kommande veckorna, säger Anna Persson, forskare vid Lunds universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer