Foto: TT/Arkivbild

Vellingeskola mejlade varning om självmordslek till föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

När Vellinge kommun fick höra talas om att en ”självmordslek” på nätet spred sig i mindre omfattning bland unga i kommunen, skickade de ut en varning till föräldrarna på mejl.

Nu varnar forskaren Elza Dunkels för faran med att mejla ut information som sprider rädsla.

”Vill göra personal och föräldrar uppmärksamma angående en självmordslek som kallas ”blue whale challenge”. ”Leken” går ut på att en person under 50 dagar ska utföra olika utmaningar varav den sista utmaningen blir att ta sitt liv.”

Så började det interna inlägg som Vellinge kommun skrev till lärare och vårdnadshavare i kommunen för snart två veckor sedan.

Rektor på Sandeplansskolan, Liselotte Johnsson, skriver i ett mejl till redaktionen att kommunen fått kännedom om ”Blue whale” via elever.

”Min uppfattning är inte att de spelat eller provat spelet utan endast att de hört talas om det”, skriver hon.

Personalen googlade på spelet och kontaktade därefter kommunens IT-avdelning som utredde ärendet. Därefter beslutade kommunen att skicka ut informationen. Kort därpå togs informationen tillbaka, varför har kommunen inte gett något svar på.

Forskare varnar

I slutet av 1990-talet var det vanligt med den här sortens fenomen. Någon hörde en nyhet om farliga spel som de i all välmening ville varna för.

Men forskningen visar att den här sortens varningsinformation med vaga faktauppgifter, riskerar att få en negativ effekt på de unga. Det menar Elza Dunkels, forskare vid Umeå Universitet.

Elza Dunkel, Umeå universitet. Foto: Mattias Pettersson

– Självklart har man goda avsikter och vill skydda barnen men det är farligt om föräldrar och lärare blir rädda. Rädda vuxna agerar irrationellt och känslomässigt, ofta överdrivet. Det viktigaste är att barn känner förtroende för vuxna och vågar berätta om något har gått snett, säger Elza Dunkels, till SVT Nyheter Skåne.

Elza Dunkels råd är att man först ska ta reda på vilka de ungdomar är som kan vara i riskzonen.

– Om ett barn har problem ska man ge det enskilda barnet stöd. Ett allmänt hållet mejl kommer inte att rädda de som håller på med det. Det är oansvarigt av en skola att agera på det här sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.