– Det kan det räcka med en liten variation i det rekommenderade avståndet till andra människor för att det ska skapa förvirring, säger medieforskaren Helena Sandberg. Foto: TT/Gunnar Menander

Forskare varnar: För många coronabudskap skapar oro

Publicerad

Sverige har gått från nationella coronaråd till regionala. Men ju fler “kockar” som kommunicerar, desto otydligare blir budskapet och det kan skapa onödig oro, menar medieforskaren Helena Sandberg.

– I våras var det fyra enkla råd från en stark aktör, Folkhälsomyndigheten: håll avstånd, hosta i armvecket, var hemma om du är sjuk och tvätta händerna. Det gick inte att missförstå, säger Helena Sandberg, som är professor i medie- och kommunikationsvetenskap och verksam i Lund och högskolan i Halmstad. 

Skapar lätt förvirring

Under året har coronaviruset utvecklats. Smittspridningen ser nu olika ut i olika delar av landet, och därför har regionerna de senaste månaderna gått ut med olika rekommendationer. 

– I grund och botten är det snarlika budskap. Men man formulerar sig olika. I Blekinge säger man på ett sätt, i Skåne på ett annat och så vidare. Det skapar lätt förvirring. 

Det kan det räcka med en liten variation i det rekommenderade avståndet till andra människor, säger Helena Sandberg.

– Vissa rekommenderar en och en halv meter, andra två meter och ett tredje budskap har varit ”en armlängds avstånd”. Själv har jag inga problem att förstå. Men för en orolig person kan det skapa oro och osäkerhet. 

Lämnat megafonrollen

Även mediernas roll har förändrats under året, vilket spätt på förvirringen, menar Helena Sandberg. 

– I våras var medierna megafoner åt myndigheterna. Nu har de gått in i sitt granskande uppdrag. Det innebär att man ger plats åt fler röster, vilket i sin tur kan väcka tvivel hos medborgarna. 

Enligt Helena Sandberg finns det också de som profiterar på situationen och sprider vilseledande budskap. Så var det, till exempel, under svininfluensan 2009. 

– Då var det mycket diskussion kring vaccinering. Det finns vaccinationsmotståndare som är starka, och som blir mer aktiva när deras fråga kommer på agendan. 

Söker själva information

Coronaviruset är ett nytt fenomen, och när informationsunderskott råder, är det naturligt att människor själva söker svar på nätet. 

– Det är inte alltid man hamnar hos auktoriserade källor. Är man det minsta osäker ska man alltid gå till Folkhälsomyndighetens hemsida eller vårdguiden 1177.se, säger Helena Sandberg.

Vilka får skåningarna träffa? Vad säger de lokala coronaråden? Se klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.