Lovisa Björnsson vill göra plast av jordbrukets restprodukter. Foto: Bernard Mikulic

Forskare vill göra plast av sockerbetor

Publicerad

Ett forskarlag på Lund Tekniska Högskola forskar just nu kring hur man kan göra plast av restprodukter från exempelvis sockerbruket i Örtofta. Målet är att hjälpa kemiindustrin att tillverka fossilfri plast.

Enligt Lovisa Björnsson, professor i miljöteknik vid LTH, står förbränning av fossil plast för 5-10 procent av de svenska växthusgasutsläppen. Målet med projektet Farm2Furan är att tillverka plast av restprodukter från till exempel sockerproduktion.

– När man tar in en beta så är det mest vatten men en fjärdedel av betan blir restprodukter – en fiberrik pressmassa och melass. Vi har ju lyckats ta fram så kallade furaner av dessa restprodukter, säger Lovisa Björnsson.

Målet fossilfri plast

Furaner är en kemisk förening som kan användas för att göra plast. I projektet deltar förutom LTH både livsmedels- och kemikalieindustrin, bland annat Alfa Laval, Lantmännen, Nordic Sugar och kemiföretaget Perstorp AB.

– Vi tittar nu på om man kan använda biprodukter för att göra fossilfri plast till kemikalieindustrin. Jag tror att det är sådana lösningar vi måste få till för att vi ska nå klimatmålet till 2045, säger Lovisa Björnsson professor i miljö- och energisystem vid LTH.

Projektet pågår i fem år och resultatet publiceras 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.