Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tobias Linné är medievetare och har forskat i människors relation med djur. Foto: Nellie Erberth

Forskaren förklarar: Därför reagerar människor på svandöden

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan blev en aggressiv svan skjuten i Malmö. Beslutet att avliva svanen har lett till starka reaktioner. Tobias Linné har forskat på människors relation till djur, och han tror att många relaterar till svanen.

Efter den uppmärksammade händelsen har många sörjt svanhanen, som lämnat efter sig en svanhona och åtta ägg.

– Det här är en svan som befinner sig i en familjesituation som vi uppfattar som ganska lik vår. Jag tror att det har med igenkänning att göra, det är inte bara en svan – det är en svanpappa och det är lätt för människor att relatera till den rollen, säger Tobias Linné, lektor i kommunikations- och medievetenskap vid Lunds universitet.

Malmö stad har fått hat

Efter att  svanhanen skjutits har Malmö stad fått kritik och hat i sociala medier, och tre personer har fått jobba heltid med att svara på kommentarer och reaktioner från allmänheten.

– Jag kan tänka mig att en del människor som själva känner sig illa behandlade av Malmö stad ser sig själva i den här händelsen, säger Tobias Linné.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer