”Vi målar in oss i ett hörn om vi förklarar alla problem med sexualiteten till porr”, säger Jack Lukkertz som är forskare och undervisar i sexologi vid Malmö universitet. Foto: Illustration: Alva Esping

Sexologen om porr: ”Unga kan skilja mellan fiktion och verklighet”

Publicerad

Hur påverkar porren unga? Vissa menar att porren skulle leda till att unga får en skev bild, tar skada och att porr leder till våldsamt sex. Detta tillbakavisar däremot forskaren och sexologen Jack Luckertz.

– Unga är duktiga på att skilja mellan verklighet och fiktion. De vet mycket väl att porr är påhittat.

Forskaren och sexologen Jack Lukkertz vid Malmö universitet menar att det inte finns någon forskning som visar att barn eller unga skulle ta skada av att se porr.

– Tio- eller elvaåringar idag är duktiga på att veta att det är påhittat därför att de har vuxit upp i en tid där digitala verktyg är mycket mer närvarande än vad vi vuxna har.

Vittnen om övergrepp sprunget från porr

Samtidigt varnar en del kvinnojourer, barnmorskor och andra organisationer för att porren leder till skeva idéer och förväntningar. Stiftelsen 1000 möjligheter jobbar för att motverka killars och unga mäns våld mot tjejer. Zandra Kanakaris är generalsekreterare där.

– Vi ser en ökning av antalet unga personer som hör av sig till oss och upplever våld när det kommer till sex. Flera vittnar om att deras partner gör saker med dem som de själva egentligen inte är okej med och att det då kommer från porren. I så fall kan det bli ett övergrepp.

Att detta skulle vara en konsekvens av porren menar Lukkertz är fel och att vissa saker är tagna ur sitt sammanhang.

– De som far illa av porren och använder sig av fysiskt våld är de som redan innan har det psykiskt dåligt. Man kanske har en dålig uppväxt, dåliga sociala villkor i stort eller en kognitiv funktionsnedsättning.

”Prata mer om porr”

Jack Lukkertz jobbar till vardags med en studie om hur lärare ska utveckla sexualundervisningen i skolan. Han menar att problemet inte är att unga människor kollar på våldsam porr utan att det pratas för lite om det.

– Vi kommunicerar inte om sexualitet i stort i vardagen. Vi pratar inte om det tillräckligt med våra ungdomar. Det är ett stort problem. Unga behöver prata om porr med vuxna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.