Forskningsanläggningen ESS i Lund fick ERIC-plakett av EU

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick forskningsanläggningen ESS i Lund  en så kallad ERIC-plakett av EU. Det innebär att ESS nu är en av totalt elva forskningsanläggningar i Europa som har fått så kallad ERIC-status.

ESS-anläggningen är den första som fått ERIC-status i Sverige. Det beskrivs som en milstolpe.

– Nu är alla medlemsländer delägare i vårt bolag. Det är viktigt, för då tar man ett ansvar. Det innebär också att delägarna kan börja betala ut pengar till ESS. Det behövs en sådan legal struktur för att de ska kunna göra det, säger Lars Börjesson, ordförande i ESS Europa.

Bygget av anläggningen är redan i full gång. Omkring 300 man jobbar där nu och de väntas bli allt fler. Redan vid årskiftet ska 400 vara sysselsatta med ESS-bygget.

Men det här är ett bygge som skiljer sig från andra stora konstruktioner.

Ritningar ändras efter hand

När man till exempel bygger ett hus är ritningarna klara från början. Här krävs mycket mera flexibilitet.

Eftersom tekniken som ska in i byggnaderna utvecklas snabbt måste vissa ritningar ändras efter hand.

– Vi säkerställer etappvis hur vi ska bygga. Vissa delar är långt framme i designen, i andra är den precis påbörjad. Det finns vissa hus som nästan är helt färdiga, medan andra knappt är påbörjade, berättar Kent Hedin, byggchef på ESS.

Hoppas på synergieffekter

Alldeles intill  ESS ligger ytterligare ett stort forskarcentrum, Max IV, som har nått ett par steg längre i sin utveckling. Där har man redan börjat testa anläggningen.

Förhoppningarna är stora att det ska bli synergieffekter mellan de två anläggningarna, helt enkelt att forskare ska kunna dra nytta av att de ligger intill varandra.

– Jag hoppas på stora synergieffekter. Kompletterar man de här två teknikerna får man information som säger mycket mer. Det finns en del forskare som har börjat med det. Och de blir allt fler, konstaterar Lars Börjesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.