ESS i Lund kommer att inleda ett samarbete med den japanska forskningsanläggningen Jpark. Foto: Maja Suslin/TT, European Spallation Source (ESS)

Forskningsanläggning i Lund inleder japanskt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

En europeisk forskningsanläggning i Lund ska utveckla ett samarbete med sin japanska motsvarighet. Det är ett exempel på samarbete mellan länderna efter den japanske premiärministerns besök.

Forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS), som håller på att byggas i Lund, ska samarbeta med den japanska motsvarigheten J-Park. Beskedet kom i samband med Japans premiärminister Shinzo Abes besök i Stockholm i dag.

– Jpark har byggt en liknande park och nu satt den i drift. Vi är nu på gång att slutföra konstruktionen och det kan vi få deras erfarenhet av, liksom när vi startar. Vi håller på att utveckla ny teknik som de kan använda. Så det är ett utbyte för båda parter, säger Björn Börjesson, chef för centret till TT.

Utbyta kunskap

Anläggningen gör det möjligt att undersöka och mäta material på atomnivå. Det har betydelse för att utveckla nya material i till exempel batterier, flygplan och elektronik. De två centren ska bland annat utbyta kunskap, personal och teknisk utrustning.

ESS ska ha världens mest kraftfulla neutronkälla när centret står klart.

Fördjupat ekonomiskt samarbete

Vid en pressträff med statsminister Stefan Löfven betonade Abe vikten av frihandel och uttryckte en önskan om att försöka snabba på förhandlingarna om det nya frihandelsavtalet mellan EU och Japan. Abe lyfte bland annat fram svenska bilar och möbler som exempel på produkter med hög kvalitet som är populära i Japan.

Abe är inbjuden av statsministern och på programmet står bland annat fördjupat ekonomiskt samarbete och aktuella ämnen i FN:s säkerhetsråd, där båda länderna ingår för tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.