Förslag i Danmark: Förbjud trålning i hela Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Ett förbud mot trålning i delar av Öresund har funnits sedan 1930-talet. Socialistisk folkeparti i Danmark anser nu att trålningen bör förbjudas i hela Öresund.

Om förslaget går igenom kommer det innebära att trålning förbjuds även i områden i norra Öresund, där det idag är tillåtet. Partiet anser att förbudet kommer underlätta kontrollen av illegal trålning i sundet.

Debatten har blossat upp i Danmark i veckan efter att miljöorganisationer filmat olagligt fiske och kunnat dokumentera färska spår från olaglig trålning.

Socialistisk folkeparti anser att trålning belastar havsbottnen och ekosystemet och att det därför skulle vara en fördel att stänga av hela Öresund från trålfiske.

Danmarks fiskeförening är emot

Men Dansk folkeparti håller inte med. De menar att lagliga fiskare inte bör straffas av att vissa personer utför olagligt fiske. Danmarks fiskeförening är också emot förslaget och hävdar att problemet inte försvinner för att man flyttar en gräns eller stänger ett område.

Den 18 april fortsätter debatten om trålning i Öresund, då fiskeriministern Karen Ellemann kallas till samråd om frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.