Riksåklagarens förslag om att buskörande vattenskoterförare ska kunna få böter direkt på plats får nu stöd från remissinstanserna Foto: TT

Förslag kan ge vattenskoterförare böter på plats

Uppdaterad
Publicerad

Ett förslag om att ge buskörande vattenskoterförare böter direkt på plats får nu stöd av remissinstanserna och förhoppningen är att det ska börja gälla redan i sommar.

Enligt förslaget ska ”störande och onödig körning” kunna resultera i att polisen skriver ut böter på 1.500 kronor på plats, det skriver TT.

– Det är ett verktyg för polisen som de inte har i dagsläget. Tanken är att på ett mer effektivt sätt kunna lagföra de personer som överskrider bestämmelserna, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson vid Utvecklingscentrum i Malmö, som betonar att det handlar om tillämpning av redan befintlig lagstiftning och befintliga förordningar, inte nya lagar.

Mer effektivt

I dag behöver polisen ta upp en anmälan, inleda en förundersökning och redovisa för åklagare som sedan kan utfärda ett strafföreläggande eller åtala.

– Det man vinner med förslaget så som det ser ut nu är att polisen själv, precis som vid en hastighetsöverträdelse eller andra trafikförseelser, kan utfärda en ordningsbot direkt, så det blir en snabbare och effektivare reaktion, säger Fredrik Jönsson.

Avvägning

Kustbevakningen efterlyser dock ytterligare praxis eftersom det kan vara svårt att avgöra vad som är straffbart när det gäller störande körning till sjöss, och vad som egentligen kan räknas som att ”i onödan” störa omgivningen.

”Det måste därför i det enskilda fallet göras en avvägning mellan intresset för 'friheten' att utöva en vattensport i förhållande till hur 'störande' den får vara för omgivningen”, skriver Kustbevakningen i sitt remissvar, där myndigheten även poängterar att den i nuläget inte är behörig att utfärda den här typen av ordningsbot.

Enskilda bedömningar

– Bedömningen måste göras i varje enskilt fall, säger Fredrik Jönsson.

Det är inte klart när beslut fattas i frågan, men förhoppningen är att de nya föreskrifterna ska kunna börja gälla under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.