Malmö Latinskola. Foto: Arkiv

Krävde miljonbelopp av Malmö med falska namnteckningar

Uppdaterad
Publicerad

Genom att förfalska namnteckningar från två högt uppsatta tjänstemän inom Malmö stad försökte misstänkta i den stora bedrägerihärvan lura till sig miljontals kronor. Pengarna krävdes för en renovering av Malmö Latinskola som aldrig ägt rum.

Den stora bedrägerihärva som nu rullas upp i Malmö tingsrätt är i mångt och mycket ett virrvarr av digitala ettor och nollor. Men två åtalspunkter handlar om brottslighet som är betydligt mer konkret: Kommunala tjänstemän har fått sina namnteckningar förfalskade på vanligt papper.

Genom att begära betalningsföreläggande hos Kronofogden och uppge falska adresser lyckades bedragarna utge sig för att vara tjänstemän på Malmö stad. Kommunen krävdes på  2.700.490 kronor.

Jättelik dataintrångshärva

Bedrägeriet upptäcktes dock av kommunen, som begärde att hovrätten skulle riva upp Kronofogdens beslut om utbetalning.

Förfalskade brev till hovrätten

Men även till hovrätten kom snart ett brev med falsk underskrift: en begäran om att kommunens anmälan skulle dras tillbaka.

LÄS MER: Så ska jättelika intrånget ha gått till

När hovrätten stämde av uppgiften med Malmö stad uppdagades bedrägeriet.

Någon ekonomisk skada blev det alltså inte för Malmö stad eller några skattebetalare i det här fallet.

Mycket ovanligt förfarande

Och att Malmö stad utsätts för bedrägeriförsök genom urkundsförfalskning på papper är enligt säkerhetschef Jonas Hult mycket ovanligt.

– Vad det gäller digitala bedrägeriförsök händer det varje vecka, och just underskrifter sker ju nuförtiden mest digitalt. Själv skriver jag under på papper kanske tre gånger om året, säger han.

I den bevisning som nu läggs fram finns utdrag från chathistorik mellan de misstänkta, där det diskuteras hur det påstådda företaget ska kunna få betalt via Kronofogden av Malmö stad. Ett telefonnummer som knyts till företaget har enligt åtalet även använts i fler av den stora härvans misstänkta bedrägeripunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet