Vittne: ” Han kom körandes upp på trottoaren på högersidan, sedan backade han och tog ny sats och körde mot mig, men jag hann undan. Jag uppfattade personen som att han medvetet försökte ramma människor.” Foto: Ur polisens förundersökning

Försökte köra på flera personer – döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Den man som försökte köra på flera personer i Lund döms nu till rättspykiatrisk vård.

Det var på nyårsdagen som en man försökte köra på flera olika personer på trottoarer och cykelbanor i Lund. Bilen kunde till slut stoppas och mannen greps direkt.

Tidigare under dagen hade han också hotat och rånat en man på sin bil och mobil i Malmö.

Rättspykiatrisk vård

Nu döms han av Malmö tingsrätt för framkallande av fara, grovt olaga hot och för att ha stulit en bil. Påföljden blir rättspyskiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska dessutom utvisas ur Sverige.

Mannen medger att han kört personbil i Lund i syfte att köra på människor, men har inte kunnat lämna några närmare detaljer om körningen.

Allvarlig psykisk störning

I den rättspsykiatriska undersökningen framkommer det att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

Åklagaren yrkade på mordförsök, men eftersom mannens agerande enligt tingsrätten har varit att han kört långsamt och väjt undan, talar det emot att han verkligen haft ett uppsåt att skada personerna allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.