Foto: Dahlia Naji

Först dop – sedan vigsel

Uppdaterad
Publicerad

En vigsel och två dop. Så kan ett av världens äldsta bröllop ha sett ut.

Mandeismen är en av världens äldsta religioner och utövas på många platser i Skåne. Här bor ungefär 3000 mandéer och två av dem, Hiba Amjad-Sabri och Rawa Alhaider vigde sig i Malmö på långfredagen.

Deras vänner och familj samlades för att fira vigseln som följde mandeisk tradition. Det betyder att Hiba och Rawa har klätt sig i vitt och är redo att döpas för att slutligen bli vigda av prästen Kais Idan.

– Det känns jättekul. Jag har sett fram emot det, säger Hiba Amjad-Sabri.

– Efter fyra år är det dags att gifta sig, Rawa Alhaider.

Dopet och naturen

Majoriteten som följer mandeismen har ursprung från södra Irak. För de troende är två saker viktigast: dopet och naturen. 

Dopet är återkommande i religionen och helst ska det ske i en naturlig vattenkälla. Det är Johannes döparen som firas i livets alla skeenden. Men på grund av det svenska vädret sker dagens vigselceremoni inomhus.

– Självklart är ritualerna mycket vackrare utomhus i naturen där naturen blir en scenografi och ger hela skönheten när det blir en bakgrund till det här vackra vita, säger Rasha Alhaider som är brudgummens syster.

”Förstår inte vad de säger”

Bland gästerna var stämningen sprudlande och de sjöng ut i spontansång och dans. Marian Habib och Nada Oda är kusiner till bruden Hiba. De skulle inte vilja ha en traditionell ceremoni när det är dags för deras bröllop.

– Nej, det hade inte varit jag. Jag vill inte ha så här mycket uppmärksamhet. Plus att man förstår inte vad de säger, de pratar arameiska, säger Marian Habib.

– Jag vill nog inte heller. Men jag får inte ens. Jag är halv-muslim, man måste vara hel-mandeisk för att göra det här, säger Nada Oda.

Glad pappa

Hela vägen från Belgien kommer Rawaa Nazad som är en familjevän. Hon vill jättegärna ha dopets traditioner som en del av sin framtida vigsel.

– Ju äldre jag blir, desto viktigare blir det för mig, säger hon.

För Mutazz Mans är det självklart att följa religionens traditioner.

– Det handlar om att respektera familjen och traditionerna. Det är inte som en religiös grej utan som en tradition, säger Mutazz Mans.

Rawas barndomsvän Nofel Dakhel ser inte det religiösa som jätteviktigt.

– Nej, jag vill inte ha något liknande. Jag gillar traditionen och tycker det är fint när alla samlas. Men jag är inte så mycket för det religösa, säger han.

Amjad Sabaie är pappa till Hiba.

– Jag är så glad och önskar dem all lycka. Det är så roligt att hon hittat någon som har samma traditioner som henne och att de kommer att ha en mandeisk familj tillsammans, säger han.

Mandeism

Mandeismen har en gnostisk prägel och det finns ett särskilt prästerskap. I sina äldsta skikt härrör den från senantiken och innehåller judiska, kristna, babyloniska och iranska element. Johannes Döparen spelar en viktig roll, däremot inte Jesus.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.