Ambulansen ska användas under tre år och utvärderas kontinuerligt. Foto: SVT

Här är ambulansen som ska förhindra självmord

Publicerad

Skåne får nu sin första psykiatriambulans – med bland annat specialutbildad personal. Förhoppningen är att ge snabbare vård och förhindra självmord.

– Det handlar också om andra saker som utåtagerande, missbruk, överdoseringar och mycket annat, säger Hans Bauer, verksamhetschef för psykiatrin i Malmö och Trelleborg.

Vård nära hemmet

Vid akuta nödsituationer kontaktas 112 och det är SOS-operatören som avgör om det är psykiatriambulansen som ska skickas ut till personen som behöver hjälp. På plats ska vårdpersonalen ta lugnt hand om patienten med psykisk ohälsa som slipper föras direkt till psykiatrins akutmottagning.

– Fördelen är att du kan få en bedömning nära hemmet och dina anhöriga, säger Hans Bauer.

Psykiatriambulansen införs den 25 november och kommer att finnas tillgänglig i Malmö, Trelleborg, Svedala och Vellinge alla dagar i veckan mellan klockan 15.00-01.00. Det är under den tiden på dygnet som psykiatrin brukar kontaktas av personer med akut psykisk sjukdom.

Kostar miljoner

Ambulansen ska användas under tre år och utvärderas kontinuerligt. Ambulansen har en budget på nio miljoner kronor under den tid som projektet pågår. Sen avgörs om den ska införas på fler platser i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.