Ljusbandad kustmygga – den vanligaste insamlade myggan under sommaren. Foto: Anders Lindström/SVA

Första bekräftade fyndet av gulbandad vårmygga i Falsterbo

Publicerad

Forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har gjort en nyupptäckt av en mygga i Skåne.

Under sommarens myggjakt satte forskarna ut särskilda fällor för myggor och vattensamlingar kontrollerades extra noga. Även allmänheten hjälpte till genom att skicka in myggor, skriver SVA i ett pressmeddelande.

En av de mer unika överraskningarna i sommarens myggfångst var den så kallade gulbandade vårmyggan. Myggan registrerades i Falsterbo och är det första bekräftade fyndet av just den myggarten i Sverige.

– Vi konstaterar att resultatet av sommarens myggjakt varit mycket gott! Vi har totalt samlat in 3.265 myggor av 29 arter. Tack vare allmänhetens bidrag har vi gjort nio nya landskapsfynd; tre på Gotland samt ett vardera i Skåne, Blekinge, Småland, Öland, Östergötland och Södermanland, säger en nöjd Anders Lindström, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Nya myggor i landskap

Gotland: ljusbandad kustmygga, trädhålsmygga, grodmygga

Skåne: gulbandad vårmygga

Blekinge: saltvattenmygga

Småland: ljusbandad kustmygga

Öland: saltvattenmygga

Östergötland: ljusbandad kustmygga

Södermanland: ljusbandad kustmygga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.