Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christoffer Wong är lektor i straffrätt och svarar på frågor om vad det egentligen innebär att få en livstidsdom som 18-åring. Foto: Johanna Holstein/SVT

Straffrättsexperten om livstidsdomen: ”Unikt ur nordiskt perspektiv”

Publicerad

Straffrabatten för 18-20-åringar slopades vid årsskiftet vid särskilt grova brott. Christoffer Wong, lektor i straffrätt på Lunds universitet, säger att det har haft betydelse för tingsrättens dom mot den 18-årige eleven som mördade två lärare på Malmö latinskola.

Morden på de två lärarna bedöms som hänsynslösa. 18-åringen har inte heller lidit av någon psykisk störning vid tillfället och dådet har planerats väl, enligt tingsrättens dom.

– Tidigare kunde 18-åringar sitta av straffet i sluten ungdomsvård men nu är det fängelse som gäller, säger Christoffer Wong.

Skoldådet i Malmö

Han tillägger:

– Det har sedan en lagändring 2020 blivit enklare att döma ut livstidsstraff i Sverige. De här två sakerna gemensamt gör att tingsrätten nu har kunnat dela ut det här straffet.

Det är första gången i modern tid som ett så hårt straff delas ut till en så ung person – men vad innebär det egentligen? I klippet ovan svarar straffrättsexperten på tre frågor om livstidsdomen på 18-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet