Tranor har redan siktats vid Pulken utanför Kristianstad. Foto: TT

Första vårfåglarna har nått Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Se upp i skyn, sånglärkan är redan här, i alla fall om du bor i Sydsverige. De första flyttfåglarna börjar komma, med hopp om våren. Men några kan fly Sverige igen om vintern envisas med att slå tillbaka.

Från Ottenby fågelstation på Öland rapporteras den gångna veckan både sånglärkor och tofsvipor, tidiga flyttfåglar. Vid Pulken, känt rastställe för tranor utanför Kristianstad i Skåne, sågs två av de långbenta fåglarna häromdagen.

– Det är framför allt kortflyttare, som också kallas väderflyttare, som kommer till Sverige när de i sina vinterkvarter i västra Europa känner av när mildluft från Atlanten strömmar in, förklarar Göran Andersson, välkänd Ölandsornitolog.

Kan pendla

– Det är precis det som har hänt nu i februari. Det har medfört att fågelskådare i sydligaste Sverige redan har sett många sträckande sånglärkor, starar, gravänder, grågäss, skogsduvor, tofsvipor och ljungpipare, säger han.

Eftersom det varit en mild vinter var det väntat att de första kortflyttarna skulle anlända till sydligaste Sverige i mitten av februari. Och om det blir bakslag i vädret kan de flytta tillbaka till vinterkvarteren.

– Exempelvis lärkor, starar och vipor kan alltså göra flera resor under en vårvinter. Det är inga problem för dem. Det tar bara någon dag, så är de i Danmark igen, säger Göran Andersson.

Långflygare dröjer

Andra fåglar som det snart är dags att börja spana efter är strandskata, storspov, de första ejdersträcken, bofinkar och rödhakar.

Långflyttarna, de som övervintrar i tropiska Afrika, får vi vänta på ett tag till. De sträcker norrut efter sin inre klocka. När de börjar närma sig norra Europa kan dock vädret påverka hastigheten. Gynnsamt väder kan påskynda hemresan.

– Eller tvärtom, som för några vårar sedan, då våra näktergalar och törnskator stannade upp i ett par, tre veckor i sydöstra Europa i väntan på bättre väder, säger Göran Andersson.

Fakta: Flyttfåglar

Cirka 85 procent av de svenska fågelindividerna är flyttfåglar.

De allra flesta fåglarna som återkommer i februari–april är kortflyttare. Merparten flyttar i sydvästlig riktning, och övervintrar i länderna kring Nordsjön eller i Mellaneuropa, sällan i Sydeuropa.

Många långflyttare är insektsätare och kan inte hitta föda i Sverige under vintern. Dessa återkommer vanligen lite senare än kortflyttarna. Ett fåtal anländer i mars och april, och normalt kommer de flesta i maj.

Nästan alla långflyttande fåglar beger sig till Afrika söder om Sahara under vinterhalvåret. Någon enstaka art, som rosenfink, beger sig till Sydasien.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.