De växtbaserade proteinerna kommer att kunna användas i en rad produkter – både i livsmedelsindustrin och i tillverkningen av kosmetika och mediciner. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Första växtproteinfabriken hamnar i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första växtproteinfabrik hamnar i Skåne. Bakom projektet står Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som ska tillverka protein från växter. 

Nyligen beviljades pilotanläggningen tio miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova. 

– Fantastiskt, nu är framtiden snart på plats i Alnarp, säger professor Eva Johansson i ett pressmeddelande. 

Från mat till mediciner

Proteinerna kommer att kunna användas i en rad produkter – både i livsmedelsindustrin och i tillverkningen av kosmetika och mediciner.  

Man kommer också att kunna använda proteinerna i högvärdiga foderprodukter. Som första steg handlar det om proteiner från gröna blad och gröna växtdelar. 

 – Vi har ett tiotal industrier som är med i ansökan för att få tillgång till våra proteiner och prova dem i olika produkter, säger Carl Jonson på utvecklingsbolaget SLU Holding AB. 

Efterfråga har ökat

Efterfrågan på proteinprodukter som ersätter kött och mjölk har ökat de senaste åren. 

Tack vare pengarna från Vinnova kan projektet dra igång på allvar efter årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.