• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den fjärde dagen i rättegången gällande grovt mutbrott hölls i sal 4 vid Malmö tingsrätt på onsdagen. Foto: Linda Fridh/SVT

Åtalad tjänsteman beskrev hur vd:n sågs som primärvårdens ”frälsare”

Publicerad

En av de tidigare regiontjänstemännen berättade med stor inlevelse om hur han själv och Region Skånes ledning såg Vårdexpressen som det verktyg som skulle rädda den skånska primärvården.

– Jag uppfattade det som en väckelserörelse där Damon skulle vara nån form av frälsare för primärvården i framtiden, sa tjänstemannen i ett första förhör i Malmö tingsrätt.

Förhöret hölls under den fjärde rättegångsdagen i målet där fyra personer står åtalade för grovt mutbrott i samband med Region Skånes upphandling av it-systemet Vårdexpressen.

Tjänstemannen, som blev uppsagd efter SVT:s avslöjande, uppgav i förhöret att han aldrig haft för avsikt att skada Region Skåne utan att han tvärtom drivits av att hitta det bästa systemet för Skånes vårdcentraler.

Nästan religiöst

Tjänstemannen pekade även ut regionledningen som pådrivande när det gällde just Vårdexpressen.

– Vad det gäller själva upphandlingen så upplevde jag den egentligen som ett beställningsarbete. Och det här var inte bara från primärvårdsledningen. Jag fick signaler också från översta ledningen om att det var det här vi skulle upphandla, sa tjänstemannen i förhöret.

Han berättade även att Vårdinnovations före detta vd Damon Tojjar bjöds in att presentera systemet vid flera möten och att varje gång Vårdexpressen visades upp blev det ”bejublat”:

– Jag uppfattade det som en väckelserörelse där Damon skulle vara nån form av frälsare för primärvården i framtiden.

Nära 2 000 meddelanden

SVT har tidigare avslöjat täta kontakter mellan bolaget och de före detta regiontjänstemännen i form av chattar och mejl.

I förundersökningen framkom att Tojjar och tjänstemannen som förhördes på onsdagen, skrivit närmare 2 000 krypterade meddelanden till varandra. En korrespondens som startade flera månader innan upphandlingen annonserades ut.

– Det var ingenting i de chattarna som skulle kunna påverka upphandlingen, sa tjänstemannen och menade att upphandlingen var ett beställningsarbete.

”Professionell vänskap”

Under förhöret erkände tjänstemannen att han tagit emot förslag på anställningsavtal från Vårdinnovations vd och att han även erbjudits aktieoptioner.

– Det har varit en professionell vänskap som vuxit fram.

Han berättade att det är vanligt att regionanställda får jobb och arbetar inom den privata vårdsektorn.

Tillfälligt avbrott

Mitt i förhöret reste sig plötsligt Damon Tojjars advokat Lars Kruse och gick fram och viskade något till tjänstemannens advokat. Åklagaren pausade då förhöret och undrade vad som försiggick, innan han återupptog det igen.

SVT har frågat Lars Kruse om han vid det specifika tillfället försökte påverka förhöret. Kruse har meddelat att han utifrån sin tystnadsplikt inte kan besvara den sortens frågor.

SVT har sökt Region Skåne för en kommentar. Presschef Anna Fjellner meddelar att regionen inte lämnar några kommentarer under pågående rättsprocess.

Förhöret med den åtalade tjänstemannen fortsätter på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet