I år har Falsterbonäsets livräddare utbildat 18 extra strandvakter. Foto: Isak Laurell/SVT

Efter förra sommarens kaos – så ska Vellinge säkra sommarbadet

Publicerad

Det har varit en lugn start på säsongen i Skanör, men blir det en varm sommar får livräddarna fullt upp. Falsterbonäsets livräddare har i år utökad budget som ska ge möjlighet att kalla in fler livräddare och bevaka fler stränder.

Förra sommaren blev hektisk för Falsterbonäsets livräddare. Början på årets säsong har överlag varit lugn, men enligt Pontus Carlsson, bevakningschef, kommer trycket i sommar med stor sannolikhet bero på vädret.

– Blir det fint väder, så kommer det bli som det alltid blir. Det blir fullt på stränderna, och väldigt mycket att göra för oss som livräddare, säger han.

Fler strandvakter

För att kunna hantera en eventuell anstormning har Falsterbonäsets livräddare i år utökat sin budget med 220 000 kronor, vilket Sydsvenskan tidigare har rapporterat om. Pengarna ska gå till att bevaka en till strand – Ljunghusen – och ge möjlighet att kalla in fler livräddare vid behov.

Eftersom pandemin har slagit ut en stor del av feriejobben har man dessutom tagit sig an en större kull strandvakter, som ska hjälpa livräddarna patrullera stränderna.

”Lära mig mer”

Strandvakterna har inte samma behörighet som livräddarna, men jobbet föregås ändå av både antagningsprocess och utbildning. En av dem som gör sin första sommar på stranden är Saga Reader.

Varför valde du strandvakt som sommarjobb?

– Jag ville lära mig mer om faran i vattnet, med strömmar och sånt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.