21-årige covidöverlevaren John Hellberg från skånska Billinge är hemma igen. Han ägnar sin tid åt att träna och sova. Foto: Hans Larsson/SVT

”Förstod aldrig hur nära döden jag var”

Uppdaterad
Publicerad

Han andas tungt, sover 16 timmar om dygnet och lyfter bara en tredjedel så tungt på gymmet. Men han är på väg tillbaka, 21-årige covidöverlevaren John Hellberg i skånska Billinge.

SVT träffade John Hellberg i slutet av maj, när han inledde sin rehabilitering på Orup efter sex veckors respiratorvård.

– Det är konstigt när folk säger att de varit oroliga för mig. Jag var helt borta och hade ingen aning om hur nära döden jag var, säger John när vi träffas igen.

Tränar och sover

Han är nu utskriven från Orup, har blivit kvitt sin rollator och flyttat tillbaka hem till mamma i Billinge. Det mesta av sin tid ägnar han åt att träna – och sova.

– I bästa fall är jag tillbaka på jobbet i höst. I värsta fall får det ta någon... några månader till, säger John.

Titta på klippet för att höra John berätta om sin långa väg tillbaka efter coronan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.