Försvarsminister Peter Hultqvist (S), Danmarks försvarsminister Morten Bødskov samt Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram möttes i hamnen i Malmö på måndagen. Foto: Andreas Hillergren/TT

Försvarssamarbetet stärks i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Försvarssamarbetet i Östersjön mellan Sverige, Norge och Danmark ska stärkas. Det ska bland annat bli lättare att utnyttja varandras militära infrastruktur och luftrum för att kontrollera regionen.

Under måndagen tog försvarsminister Peter Hultqvist (S) emot ministerkollegorna från Danmark och Norge, Morten Bødskov och Bjørn Arild Gram, i hamnen i Malmö.

Mötet inleddes med att fyra stridsflygplan, från både Sverige och Danmark, flög över hamnen och de tre ministrarna – enligt Hultqvist en markering på att försvarssamarbetet mellan länderna ytterligare ska stärkas.

– Det finns i grunden en ökad militär närvaro i Östersjöområdet. Vid flera tillfällen har vi sett oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida, säger Peter Hultqvist.

Det stärkta samarbetet handlar om att lättare få kontroll över Östersjöområdet och inloppet till regionen. I det ingår bland annat möjligheten att med Danmark utnyttja varandras luftrum och militära infrastruktur.

– Öresundsregionen med inloppet till Östersjön är strategiskt viktig för Sverige i händelse av kris eller krig. Det är också viktigt för Danmark och Norge, säger Peter Hultqvist.

Enligt både Morten Bødskov och Bjørn Arild Gram är det viktigt att visa solidaritet och öka samarbetet med både Sverige och Finland, i väntan på ländernas Natomedlemskap.

– Vi har ett gemensamt ansvar att hålla vårt område säkert. Vi ska samarbeta tätare och dela upplysningar oftare, säger Morten Bødskov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer