Ett undervattensskär i Ivösjön har gett nytt liv till myten om Brattingsborg. Foto: SVT

Se den försvunna sagoborgen träda fram ur djupen

Uppdaterad
Publicerad

Det rekordlåga vattenståndet i Ivösjön tycks nu nästan på väg att luckra upp gränsen mellan fantasi och verklighet. Åtminstone framträder en av traktens många sägner, den om det sjunkna slottet Brattingsborg, i ett delvis nytt ljus.

För första gången i mannaminne framträder nämligen det klassiska undervattensskär som gett upphov till myten, ovanför sjöns yta.

– Det är unikt. Jag har bott vid Ivösjön i över 50 år och aldrig sett det tidigare, berättar amatörpaleontologen och guiden Filip Lindgren i Bromölla.

Legenden om Kung Atte

Myten om en gammal sjunken borg strax utanför Ivön har möjligen uppstått när ortsbor i gamla dagar sett skäret skimra i djupen och börjat fantisera. Legenden kom att handla om hur en ond slottsherre, Kung Atte, retade upp gudarna som lät straffa honom genom att störta Brattingsborg ner i sjön.

– Gudarna hade då redan sett till att förvandla pengarna i slottskassan till sten. I samband med raset spreds de över Ivösjöns stränder, berättar Lindgren.

Till följd av sjöns just nu ovanligt vidsträckta stränder finns gott om sådana så kallade Brattingborgspengar att finna, låt vara att det i själva verket handlar om ett fossil efter det lilla urtida djuret Crania.

– De ser väldigt fantasieggande ut, med ett mönster som ibland liknar en liten dödsskalle, avslöjar Filip Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bromölla

Mer i ämnet