Under tisdagen vårdades 16 personer för coronasmitta, varav tre i intensivvård. Foto: Johan Nilsson/TT

Fortfarande få coronafall på skånska sjukhus – bara tre personer intensivvårdas

Uppdaterad
Publicerad

Den förväntade ökningen av svårt sjuka coronasmittade på de skånska sjukhusen dröjer. Under tisdagen vårdades 16 personer för coronasmitta, varav tre i intensivvård.

– Vi ligger nog ett par veckor efter Stockholm. De har haft mer omfattande samhällsspridning, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

De skånska sjukhusen har de senaste veckorna förberett sig på en anstormning av svårt sjuka, men fortfarande rör det sig om relativt få fall.

– Varje dag vi får respit är en stor fördel.  Förmodligen kommer vi se en ökning den närmaste tiden. Men när den stora ökningen kommer svårt att säga, säger Per Hagstam.

Skidresenärer dominerar statistiken

I Stockholm har det rapporterats att många av de svårt sjuka är svensksomalier, men inga liknande tendenser finns i Skåne.

– Det är inte någon speciell invandrargrupp som utmärker sig. Totalt sett dominerar de som varit på skidresor när det gäller sjukdomsfallen i Skåne, säger Per Hagstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.