Efter insatser i Malmös grundskolor under pandemin lyckades man få frånvarande elever tillbaka till skolorna. Niorna i Malmö har till och med höjt sina betyg i år jämfört med förra årets nior. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Malmös nior höjde betygen trots corona

Uppdaterad
Publicerad

Malmös nior har lyckats höja sina betyg i år, trots att många elever i Malmö stannade hemma en tid när pandemin bröt ut. Det visar Malmö stads första sammanställning av skolresultaten för vårterminen 2020.

I Malmö har det genomsnittliga meritvärdet för alla elever i årskurs 9 ökat från 219,4 poäng förra året till 224,1 i år. Om man räknar bort nyanlända och elever med okänd bakgrund har meritvärdet ökat från 230,5 till 234,5 i år.

Det skriver Malmö stad i ett pressmeddelande på onsdagen.

– När gymnasieskolorna stängde i våras blev effekten att även många elever i grundskolan stannade hemma av rädsla för smitta. Vi fick en coronaeffekt här i Malmö. Men efter stora informationsinsatser och telefonsamtal till föräldrar lyckades skolpersonalen få tillbaka eleverna, säger Malmös grundskoledirektör Anders Malmquist till SVT Nyheter Skåne.

Fler godkända i matematik

Skolorna har gjort olika former av anpassningar för att eleverna snabbt skulle kunna ta igen det de missat under frånvaron.

– Våra farhågor på grund av Corona har inte besannats. Detta är en enorm prestation av vår duktiga skolpersonal och våra elever, och ett lyft för hela staden, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden i ett pressmeddelande.

I år har även en större andel elever i Malmö blivit godkända i matematik. 84,3 procent av eleverna och 87 procent om man räknar bort nyanlända elever.

Resultaten kan ändras

Det ämne där störst andel elever inte har nått godkänt är svenska som andraspråk med 66,8 procent elever godkända eller 78,4 procent om man räknar bort nyanlända.

Statistiken är preliminär och resultatet kommer att påverkas efter lovskolan och när sluträkningen är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.