SMHI varnar för storm. Foto: Johan Nilsson/TT

Så drabbas Skåne av busvädret

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar fortfarande för rejält busväder i framför allt södra Sverige. I Skåne är det regnet och blåsten som ställer till problem.

I Skåne har SMHI utfärdat varningar på grund av det kraftiga regnet längs sydkusten och hårda vindbyar.

Den rikliga mängden regn leder till höga flöden i vattendrag och berör främst nordöstra Skåne där varningar av klass 1 och 2 är utfärdade. De höga vattenflöden kan orsaka mindre översvämningar.

De hårda vindarna berör hela Skåne med undantag av Österlen. Vinden kommer från sydväst och det kan blåsa upp till 24 m/s. Stormen beräknas pågå under hela lördagen och avta först natten mot söndag. På Öresundsbron avråds vindkänsliga fordon från trafik.

Kan vara fara för allmänheten

Varningen kring hårda vindar som SMHI utlyst är av typ klass 1. Vilket innebär att grenar och träd kan knäckas och att allmänheten bör vara vaksam i trafiken. Vinden kan även påverka höga fordon. På Öresundsbron avråds vindkänsliga fordon från trafik.

En klass 2-varning innebär enligt SMHI mycket besvärligt väder som ”kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner”.
 

SOS alarm har fått in flera larm under dagen som berör lösa föremål som flyger runt på grund av den hårda vinden – i Ystad och Höganäs. Ett larm om en byggställning som rasat i Malmö har också kommit in till SOS.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under helgen kan det blåsa mycket kraftigt Foto: TT

Klippet ovan är från en storm tidigare i februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer