Foto: Åke Erland Åe/TT

Fortsatt högtryck för jordbruksmark

Publicerad

Högkonjunktur och låga räntor gör avtryck även i priset på åkermark som stigit med 32 procent på fem år.

Men prisskillnaden i landet är stor. Snittpriset för den bördigaste marken är 18 gånger högre än för den minst bördiga.

Priset på åkermark i Sverige steg med i snitt 10 procent under 2017, visar LRF Konsults statistik. Därmed fortsätter den starka prisutveckling som rått under flera år.

-Det är kopplat till den allmänna högkonjunktur som vi har. Lantbrukare är mer optimistiska än tidigare. Lantbruksbarometern från i höstas visar att de i dag i större utsträckning anser att de har en bättre lönsamhet än tidigare. Och så har vi sedan en längre tid ett lågt ränteläge. Detta sammantaget gör att priset har stigit, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

Bördigaste marken billigare

Priset för alla typer av åkermark steg under 2017, med undantag för den allra bördigaste, som i Skåne och Östergötland. Den föll med 3 procent, efter att ha stigit kraftigt under flera år.

-Att priset på den bördigaste åkermarken sjunker något tycker vi är väldigt sunt och naturligt, med tanke på den kraftiga prisutveckling som har varit. Marknadens aktörer upplever helt enkelt att man inte kan betala precis vad som helst. Man bör ju få sådan avkastning på sin investering att det blir pengar över till kostnader av annat slag, säger Markus Helin.

Prisskillnaden är stor. Snittpriset på den allra bördigaste marken, i Skåne och Östergötland, låg förra året på 340 000 kronor per hektar. Den minst bördiga marken i Norrland såldes för i snitt 18 000 kronor per hektar.

Åkermarkspriser

LRF delar in åkermark i fem olika kategorier där åkermarkens avkastningsförmåga i stället för geografiskt läge styr vilken region åkermarken hamnar i. Region 1 har den mest bördiga marken, region 5 den minst bördiga.

Region 1: Skåne och Östergötland.

Region 2: Skåne, Västra Götaland, Östergötland, Södermanland, Västmanland, Stockholm och Uppsala.

Region 3: Skåne, Blekinge Halland, Kalmar, Gotland, Västra Götaland, Östergötland, Örebro, Södermanland, Stockholm, Västmanland och Uppsala.

Region 4: Skåne Halland, Kronoberg, Kalmar, Gotland, Västra Götaland, Jönköping, Östergötland, Värmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Stockholm, Dalarna och Gävleborg.

Region 5 utom Norrland: Skåne, Blekinge, Halland, Kronoberg, Kalmar, Västra Götaland, Jönköping, Östergötland, Värmland, Örebro och Dalarna.

Region 5, Norrland: Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

Källa: LRF Konsult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.