Jenny Önnevik (S) blir på nytt kommunalråd i Bromölla. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Fortsatt minoritetsstyre i Bromölla

Uppdaterad
Publicerad

Det nya styret i Bromölla presenterade sig på tisdagsmorgonen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna bildar Samverkan för Bromölla och ska tillsammans styra i minoritet. Och det nya styret står inför tuffa utmaningar.

Bromölla kommun har varit utan styre sedan augusti då Sverigedemokraterna kastade in handduken. SD hade då styrt med stöd från M och KD, men tröttnat på att leda i minoritet.

Sedan dess har kommunstyrelsens vice ordförande Jenny Önnevik (S) haft ett utökat mandat. Och nu blir hon alltså kommunalråd igen precis som före valet. Den här gången ska hon styra en samverkanskoalition.

– Vi fem partier har tillsammans arbetat fram en politisk plattform och en budget, säger hon.

Tuff utmaning

Samverkanspartierna sträcker sig över ett brett spektrum – från Vänsterpartiet till vänster till Kristdemokraterna till höger. Det är dessutom en grupp som alltså ska styra i minoritet.

– Det är en utmaning som så klart är tuff, säger Jenny Önnevik.

– Jag känner stor ödmjukhet inför det här. Men vi har alla goda ambitioner och vi måste vara prestigelösa. Dessutom krävs en god vilja från de andra partierna, annars kommer det inte att gå.

Dålig ekonomi

Den största utmaningen för det nya styret är Bromöllas dåliga ekonomi. På måndagens fullmäktigemöte höjdes kommunalskatten med 80 öre, men det kommer inte att räcka för att få kommunen på fötter. Inför nästa år behövs också stora besparingar.

Tillträder vid årsskiftet

Jenny Önnevik tillträder som kommunalråd 1 januari.

– Jag har ett jobb jag inte bara kan lämna, säger hon.

– Men vi kommer givetvis inte att vänta till dess, utan vårt arbete börjar direkt.

Så här sa Jenny Önnevik direkt efter valet av henne:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.