”Om man åker iväg från sitt hem så vill man nog festa och gå på restaurang” – hör ungdomar i Skanör om den ökade smittspridning i klippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Flest nya fall bland unga: ”Vill ta chansen att njuta av livet”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste veckorna har coronasmittan ökat på vissa håll i Skåne. Detta efter en längre tid med en nedåtgående trend. Båstad, Vellinge och Kävlinge sticker ut med flest konstaterade fall – där unga är i majoritet.

I Båstad har man under den senaste veckan haft 90 nya konstaterade fall av covid-19 per 100 000 invånare. I  Vellinge är det 56 nya konstaterade fall. Framför allt är det unga personer som konstaterats smittade. 

– Vi har satt upp skyltar på stränder och parkeringar om att man ska hålla avstånd och vara försiktig överallt där vi kan tänka oss att det kan samlas människor, säger Gustaf Lorentz, kommunikationschef i Vellinge kommun.

Se klippet för att höra vad ungdomar i Vellinge kommun säger om ökningen.

Varierar mellan olika skånska kommuner

Enligt Gustaf Lorentz har man kontinuerlig tillsyn av kommunens restauranger och serveringar.

– Vår uppfattning är att krögarna i kommunen sköter sig väldigt väl, säger han.

Antalet nya fall varierar stort mellan Skånes kommuner, och i sex kommuner syntes inga nya konstaterade fall under den gångna veckan.

På bilden går det att se antalet nya konstaterade fall av covid-19 med siffror från vecka 29. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.