Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Malmberg vill att hans dotter Belle ska få gå på en liten förskola Foto: Hans Larson/SVT

Förtvivlade föräldrar rasar mot stängning av förskolor i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

I Trelleborg har man börjat lägga ner de mindre förskolorna, men föräldrarna protesterar.

– Att säga att man bryr sig om barnen, att barnen är det viktigaste, och sen gör man så här. Det känns inte rätt, säger Anders Malmberg, pappa till 4-åriga Belle.

Trelleborgs kommun har beslutat att lägga ner en rad mindre förskolor för att sänka kostnaderna och göra plats för kommande friskolor. I december flyttar tre förskolor med 184 platser in i Familjens hus i Anderslöv. Nästa år stängs fem förskolor med totalt 265 platser i Trelleborg.

När föräldrar med barn på förskolorna fick beskedet reagerade de kraftigt. Anders Malmbergs 4-åriga dotter Belle går på Prästkragens förskola som ska läggas ner nästa år. Hon har precis fått en plats där, men kommer nu behöva skolas in på en ny förskola innan det är dags för inskolning i förskoleklass.

Anders Malmberg är kritisk till nedläggningen, och tycker att små förskolor behövs.

– Vi var på en större förskola innan, men hon trivdes inte. Det måste finnas utrymme för både små och stora förskolor, barn är olika och har olika behov, säger han.

Medborgarförslag vill stoppa avvecklingen

Närmare tusen personer har skrivit under ett medborgarförslag för att förhindra stängningen av småförskolorna. För att förslaget ska tas upp i kommunfullmäktige behövs endast 50 underskrifter. 

– Det känns jättebra, jag hoppas bara att man tar det på allvar också, säger Anders Malmberg.

Kommunalrådet ber om ursäkt

Mikael Rubin (M), ordförande i kommunstyrelsen, kan inte ge några löften om möjligheten att flytta över hela avdelningar till de nya enheterna.

Han ber om ursäkt och menar att kommunen har kommunicerat för dåligt med föräldrarna.

– Vi hoppas att man vill starta ett föräldrakooperativ och ta över Änghögs förskola så kan den enheten får vara kvar, men det kommer inte ske i kommunal regi, säger han.

Hänvisar till dagbarnvårdare

De föräldrar som aktivt sökt sig till en liten förskola hänvisar Mikael Rubin (M) till kommunens dagbarnvårdare där barnen får vara i mindre grupper.

När SVT kontaktar förvaltningschefen i kommunen visar det sig att det finns två dagbarnvårdare i kommunen och fyra lediga platser just nu.

Hör Anders Malmberg i klippet berätta om hur det gick till när beskedet om nedläggning kom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer