Åklagare Thomas Forsberg leder förundersökningen av misstänkt mutbrott på Region Skåne. Arkivbild. Foto: Linda Fridh/SVT/Marc Femenia/TT/Arkiv

Efter SVT:s granskning – åklagare utreder misstänkt mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning har inletts om misstänkt mutbrott inom Region Skåne. Detta sedan SVT Nyheter och därefter revisionsbyrån Pwc granskat upphandlingen av ett vårdverktyg i Region Skåne och Västra Götalandsregionen.

Förundersökningen inleddes den 22 juni. Ännu är ingen person delgiven misstanke om brott.

Åklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption leder förundersökningen. Han betonar att de fortfarande är i ett tidigt skede av utredningen.

Vårdexpressen

– Jag har tagit del av anmälan och en rapport som vi har fått där man påtalat att det funnits en intressekonflikt under en upphandling. Vi hoppas naturligtvis att vi ska få klarhet i det här, säger Thomas Forsberg, åklagare, till SVT Nyheter Skåne.

Rättslig prövning

Region Skåne polisanmälde en av sina tjänstemän för misstänkt mutbrott sedan de tillsatt en extern utredning av upphandlingen av vårdverktyget Vårdexpressen efter att SVT granskat turerna kring upphandlingen.

Utredningen identifierade att en medarbetare i Region Skåne som deltagit i upphandlingen kan ha haft incitament att påverka affären för egen vinning. Det finns också uppgifter om att ytterligare medarbetare i regionen agerat på ett olämpligt sätt samt att det företag som vann upphandlingen har fått tillgång till information och kan därmed ha blivit otillbörligt gynnat, skriver Region Skåne i ett tidigare pressmeddelande.

I och med att Region Skåne polisanmält händelsen vidtar rättslig prövning. Det innebär att Region Skåne inte kommer att ge några ytterligare kommentarer om utredningens innehåll.

Utreder oegentligheter

Riksenheten mot korruption handlägger och utreder brottsmisstankar om tagande och givande av muta samt andra liknande brott.

Thomas Forsberg vill inte gå in på vad det är för brottsmisstankar som utreds i just det här ärendet men uttalar sig i allmänna ordalag om myndighetens arbete:

– Det sorgliga med den här typen av anmälningar är att det kan handla om tjänstemän som förbrukar skattemedel. Det är ibland obegripligt att det kan ske. Men det är lätt att vara generös med andras pengar, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption.

I mitten av juni polisanmälde Region Skåne misstänkt korruption. Då rapporterade vi så här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet