MFF:s vd Niclas Carlnén säger att han förväntar sig att UEFA agerar med kraft efter skandalscenerna. Foto: Viaplay/Johan Nilsson, TT

Malmö FF:s vd: ”Förväntar mig att Uefa agerar med kraft”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén förväntar sig att Uefa agerar med kraft mot Union Berlin efter skandalscenerna i Malmö.

– Vi har aldrig haft en situation som den här. Det är helt oacceptabelt, säger Carlnén till SVT.

Malmö FF har spelat i Champions League och Europa League sex säsonger sedan Niclas Carlnén blev vd för klubben 2014. Aldrig tidigare har han upplevt något som liknande de skandalscener som utspelade sig på hemmastadion mot tyska Union Berlin på torsdagskvällen.

– Den kraftfulla smällen och att man sköt ett fyrverkeri så som man gjorde, jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Carlnén.

Polisen utreder händelserna som brott mot ordningslagen och säger att man använder filmer från övervakningskameror för att identifiera gärningspersoner.

”Inte tillräckligt”

Niclas Carlnén framhåller att svenska arenor generellt har en hög säkerhet vad gäller exempelvis höjd på staket, räcken och nät. Men det hjälpte inte när de tyska supportrarna sköt in fyrverkeripjäser som landade 70 meter bort och även in på läktarna på långsidan.

– Man kan konstatera att det inte är tillräckligt när man möter den här typen av supportrar, säger Carlnén och fortsätter:

– Vi har till den här matchen aldrig haft så hög säkerhet som vid någon annan match som jag har varit med om tidigare.

Var det någon som skadades?

– Vad jag känner till så finns det inga skador på någon av vår personal, jag kan inte garantera att det gäller all publik, för dem har vi inte varit i kontakt med.

Klubben kommer att kontakta åskådare som har köpt biljetter på sektioner där man kan ha drabbats av exempelvis en fyrverkeripjäs eller de kraftfulla smällare, som också kastades in. Personer som skadat sig uppmanas även göra en polisanmälan.

”Förväntar mig kraft”

Hur förväntar du dig att Uefa agerar nu?

– Jag förväntar mig att de gör det med kraft. Det brukar de kunna göra vid sådana här situationer och jag förväntar mig verkligen att man gör det nu också.

Tomma läktare i Berlin vid returmötet nästa vecka?

– Nej, jag vet inte om jag tycker att det kanske är en rimlig konsekvens, men jag kan inte bedöma det. För jag vet inte vilka nivåer man brukar lägga de här diskussionerna på.

”Har tagit pyroteknik”

Hur mycket av ansvaret kan falla på er med tanke på att ni visiterar folk innan?

– Vi har visiterat på bortasektionen och har tagit pyroteknik vid inpasseringen. Vi har också avvisat personer som inte har haft biljetter. Hela det flödet fungerade alldeles utmärkt i dag.

Hör MFF:s tränare Åge Hareide om skandalscenerna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här rasar Åge Hareide efter matchen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.