Fotbollsspelare i KFF åtalade för muthärva

Uppdaterad
Publicerad
Sex personer har åtalats för den omfattande matchfixningshärvan i Kristianstads FF.

Under onsdagen väckte kammaråklagare Johan Lindmark åtal mot de sex personer som medverkade i muthärvan gällande Kristianstad FF.

Fyra personer är tidigare spelare medan övriga två har ska ha mutat och hotat spelarna. Dessa två, en från Landskorna och den andra från Växjö ses nu som huvudmän i åtalet. De har suttit häktade sedan i våras.

– Jag kan bekräfta att jag idag har lämnat in åtal och att de här två personerna figurerar i flera andra utredningar, säger Johan Lindmark till Dagens Nyheter.

De två männen figurerar i flera av polisens utredningar kring uppgjorda matcher. I fallet med Kristianstad FF ska de ha mutat och hotat spelare till livet.

Förutom grovt givande av muta så åtalas männen för utpressning, två punkter av olaga tvång och försök till utpressning samt övergrepp i rättssak.

Männen nekar till gärningarna.

En lång process

Mutskandalen inleddes redan i oktober 2014 då en före detta spelare för KFF åtalades för grovt givande av muta. Det var landets första åtal gällande matchfixning. Denna spelare friades, men i efterhand uppdagades fler spelare med anknytning till KFF som medverkat i spelskandalen.

I det åtal som nu har lämnats in är det endast en spelare som fortfarande är aktiv. Övriga har lämnat KFF, varav en har avslutat sin fotbollskarriär.

I åtalet beskriver Johan Lindmark avsikterna:

”Mutan avsåg att de tre fotbollsspelarna skulle manipulera utgången i en match mot Limhamn Bunkeflo den 7 oktober 2013 så att Kristianstads FF skulle förlora”

De åtalade

Visa

Växjöbo. Misstänkt för givande av muta, utpressning, två fall av olaga tvång samt försök till utpressning. Häktad.

Landskronabo. Misstänkt för utpressning, försök till utpressning och två fall av olaga tvång. Häktad.

KFF-spelare. Aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv och avstängd från Svenska fotbollförbundet efter tidigare åtalet i Jönköping, där åtalet ogillades. Misstänkt för grovt givande av muta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet