Region Skånes tidigare it-direktör anmälde jäv först när SVT i januari 2020 granskade affären med Vårdexpressen. Foto: SVT

It-direktören anmälde jäv först under SVT:s granskning

Publicerad

Region Skånes tidigare it-direktör Mats Ekstrand var den som tecknade avtalet med Vårdinnovation om it-verktyget Vårdexpressen. Bert Nordberg, den finansman som lämnat ekonomiska garantier till det nystartade bolaget, var samtidigt bekant med it-direktören. Först när affären var i hamn anmälde Mats Ekstrand jäv i förhållande till Vårdinnovation.

Den 16 januari 2020, mitt under SVT:s granskning av affären kring Vårdexpressen, skriver Mats Ekstrand till Alf Jönsson:

”Jag vill lyfta en eventuell jävsfråga. Som du vet är jag och Bert Nordberg gamla kolleger och jag känner till att Bert sedan en tid tillbaka har haft en rådgivande roll till Vårdexpressen. (...) Nu har jag fått en indikation på att Bert har fått en fördjupad roll/engagemang i företaget.”

Vårdexpressen

Fått order uppifrån

Under rättegången om misstänkta mutbrott i samband med upphandlingen har en av de dömda tjänstemännen hävdat att han agerat på uppdrag av Mats Ekstrand och regiondirektör Alf Jönsson.

Mats Ekstrand, som var den som skrev under tilldelningsbeslutet och avtalet med Vårdinnovation, förtydligar i ett mejl till SVT: ”Att tjänstemannen däremot – på något endaste vis – skulle ha fått i uppdrag eller sanktioner av mig att kringgå gällande regelverk eller att premiera just Vårdexpressen stämmer inte.”

Malmö tingsrätt prövade inte anklagelserna men domaren Ann-Louise Roos sa i en intervju med SVT att det inte fanns några bevis för att fler regionanställda var inblandade i muthärvan.

”Mats och Bert pratar om det mesta”

Den 22 augusti 2019 träffades regiondirektör Alf Jönsson, Bert Nordberg, Mats Ekstrand och Vårdinnovations dåvarande vd Damon Tojjar på restaurang Kasai i Malmö.

– Vi hade en allmän diskussion där. (...) Det var väl liksom en allmän dialog om vägar framåt, säger Bert Nordberg när han frågas ut om mötet av advokat David Faxe under rättegången vid Malmö tingsrätt tidigare i våras.

Några veckor innan restaurangbesöket och ett halvår innan Ekstrand anmäler jäv, omnämns även Mats Ekstrand och Bert Nordberg i ett meddelande från en av de dömda tjänstemännen till Damon Tojjar:

”Lunch igår med Mats igår blev trevlig men lite underlig då han i det närmaste var säker på att jag skulle berätta för honom att jag skulle börja jobba med dig då Bert mer eller mindre berättat att så är fallet. Lite underhållande men samtidigt tydligt att Mats och Bert pratar om det mesta, både sanningar, spekulationer och visioner!”

Mats Ekstrand minns lunchen men skriver att han då inte ”drog slutsatsen att Nordberg hade några ekonomiska intressen i bolaget”.

Har jobbat ihop

I juni 2018 gick Bert Nordbergs företag Innovativa Solutions in med en så kallad moderbolagsgaranti, vilket var en förutsättning för att det nystartade bolaget Vårdinnovation skulle kunna delta i Region Skånes upphandling.

Vårdinnovation vann upphandlingen och it-direktör Mats Ekstrand skrev under avtalet för Region Skånes räkning i maj 2019.

Mats Ekstrand och Bert Nordberg har tidigare haft höga chefsposter inom Sony Ericsson i Lund och har enligt Bert Nordberg känt varandra i 15 år.

Ekstrand förklarar för SVT att han anmält jävsfrågan eftersom han var osäker på om det kunde ifrågasättas eller innebära en jävsrisk att han kände Bert Nordberg: ”Det är korrekt att vi har varit kollegor i den förståelsen att vi har arbetat inom samma företag”.

Han betonar att de inte är vänner men att de har fortsatt att hålla kontakten.

Ovetande om garantin

Mats Ekstrand skriver att han inte heller hade några indikationer på att Bert Nordberg hade ekonomiska intressen i Vårdexpressen varken före upphandlingen eller vid tilldelningen.

När SVT frågar Bert Nordberg om Mats Ekstrand kände till moderbolagsgarantin svarar han på mejl att det var inköpsavdelningen som hanterade den: ”Jag har aldrig diskuterat den med Mats. Vad han vet kan jag ju inte gissa. Varför inte fråga honom.”

Ekstrand uppger att han inte kände till att Nordberg skrev under en moderbolagsgaranti för Vårdinnovation: ”Detta är något som – om så vore fallet – jag inte har någon kännedom om,” skriver Mats Ekstrand till SVT.

Regiondirektörens syn

Ekstrand anmäler jäv när SVT i januari 2020 granskar affären. Borde Ekstrand inte ha anmält jäv redan när Bert Nordberg skickade in moderbolagsgarantin i juni 2018?

Alf Jönsson svarar via sin pressekreterare:

”Jag förutsätter att Mats Ekstrand hade anmält jäv om så hade varit fallet, detta ansvar åligger varje medarbetare. Om det hade varit aktuellt hade naturligtvis frågan prövats av inköpsorganisationen. Jag kan inte ta ställning till en hypotetisk uppgift. Är någon jävig, måste detta anmälas och då får annan ansvarig person underteckna avtal.”

Moderbolagsgaranti

En garanti med samma funktion som en bankgaranti utfärdad av en leverantörs moderbolag.

Moderbolaget står för förbindelsens konsekvenser om dotterbolaget skulle gå i konkurs.

Källa: DokuMera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet