Bil fast i vattenmassorna på Sofiedalsvägen i Malmö under ett skyfall i september 2017. Foto: TT/Johan Nilsson

Framtidens klimat hotar 23 000 skånska hushåll

Publicerad

Skåne är sårbart inför ett förändrat klimat med fler skyfall och översvämningar. 23. 000 bostadshus hotas även på sikt av stigande havsnivåer.

Framtidens klimatförändringar kan drabba Skåne hårt. Enligt SMHI:s klimatscenario kan vi få 8-10 fler regndagar per år, och skyfallen förutspås bli intensivare med 20-30% mer regn.

– SMHI:s definition för skyfall är 50 millimeter på en timme eller minst en millimeter per minut, det är rätt mycket, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT Väder.

För att det ska bli översvämning krävs det mycket på kort tid eller att det regnat mycket under en samlad period.

– Vattnet hinner inte sjunka undan. Det inträffar ju ibland att vi får kraftiga skurar under några dagar. I Malmö hände ju det för ett par år sedan, det var inte väntat, säger Nitzan Cohen.

Region Skåne satsar nu på en informationskampanj för att invånare i Skåne ska bli medvetna om hur de kan göra för att skydda sig mot skyfall och översvämningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer